EAT, EAT & EAT – ENERGIAA RUOASTA

Lupaus: en enää ikinä kyseenalaista ravinnon merkitystä kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille. Ei sillä, että olisin sitä suuresti koskaan kyseenalaistanut, mutta usein turhaan vähätellyt.

Viime keväänä iskeneen uupumuksen seurauksena ravinto on ollut yksi monista asioista, joita on ollut syytä alkaa tosissaan pohtia. Koko opiskeluajan ruokavalioni on pitkälti pohjautunut “mitä ikinä kaapista löytyy (tai ei löydy)” -periaatteelle. Toki keliakia on määrittänyt sen verran, että kotimaisia viljoja en syö, mutta eipä niitä siis kaapista ole löytynytkään. Ruokarytmini on myös ollut useita vuosia kaikenmaailman muka tärkeämpien kiireiden määrittämä.

matcha1.jpg
Matchaa on nimitetty jopa maailman terveellisimmäksi juomaksi!

Olen lapsesta asti sisäistänyt säännöllisen ruokailurytmin ja tottunut monipuolisiin, terveellisiin ruokiin, mutta jotenkin sitä pitkien yliopistolla vietettyjen päivien vilinässä perusasiatkin ovat helposti kadonneet mielestä. Ruokailuni on saattanut ajoittua miten sattuu aamukahdeksan ja iltakymmenen välille ja pahimpia verensokerin heilahteluja on paikattu kahvinjuonnilla. Minulla on aina ollut hyvä ruokahalu, joten kyseessä ei ole ollut minkään luokan nirsoilu, vaan puhtaasti kiireestä johtuva huolimattomuus ja toisaalta tietämättömyys siitä, millaista harmia tällainen peli pidemmän päälle voi keholle tehdä.

Nyt kuitenkin tuli aika pistää asiat tärkeysjärjestykseen ja keho tasapainoon. Ensimmäisinä listalla olivat tietysti nukkuminen ja syöminen. Ensimmäinen oppiläksyni syömisen suhteen on ollut, että pitää syödä enemmän. Ja useammin. Kahvi ei pidemmän päälle riitä paikkaamaan energiavajetta (ylläri). Toinen keskeinen oppiläksy on ollut, että pelkkä nälän poistuminen ei tarkoita energiansaantia. Ruuan sisällöllä on valtava merkitys sille, mitä se kehossa aiheuttaa. Nämä saattavat kuulostaa latteilta itsestäänselvyyksiltä, mutta olen vakuuttunut, että monelle ne eivät tosielämässä kuitenkaan sitä ole.

siemenet

Jääkaappi on siis viime kuukausina kokenut elämänsä makeoverin ja näyttää nykyään paljon värikkäämmältä ja puoleensa vetävämmältä kuin ennen. Kauppareissuilta käteen jää muutakin kuin banaani ja tonnikalapurkki. Suurin osa reissusta tulee pyörittyä hedelmä/vihannes-osastolla ja kassalla saa epäuskoisena ihastella kuitin pientä summaa – voiko terveellinen ruoka olla niin halpaa? Voi, ainakin niinä päivinä, kun en eksy sinne superfood-hyllykölle ja innostu lataamaan koriin jos yhtä sun toista jauhepussia. (Tällä hetkellä olen hurahtanut mm. raakakaakaoon ja matchaan kahvinkorvikkeina!).

Olen kehittänyt itselleni kultaisen säännön, jonka mukaan jokaisen kokkaamani ruoan tulee sisältää vähintään neljää eri ravinnonlähdettä ja yhden niistä täytyy olla proteiininlähde. Tämä jälkimmäinen ohje on ollut itse asiassa hyvin keskeinen oivallus, sillä lihansyönnin jäätyä* proteiininsaantini on ollut hyvin lähellä nollaa, eikä siksi ole ihme, että kehoni on ollut piipussa. Myös rautavajetta on alettu paikkaamaan sekä lautaselta että suoraan purkista. Enkä tällä tarkoita, etteikö proteiinia ja rautaa kasvisruokavaliosta saisi, mutta itse olen ollut hyvin “tiedostamaton” kasvissyöjä ja siksi monet tärkeät ravintoaineet ovat jääneet uupumaan lautaselta.

*En ole täysin kasvissyöjä, mutta erityisesti punainen liha päätyy enää hyvin harvoin ostoskoriin.

wp-image--739878364.
**Kurkumiini lievittää elimistön tulehdustiloja ja siten voi ehkäistä ja parantaa sairauksia.

Mitä sitten syön? Kaikki vihreä on lämpimästi tervetullut keittiööni. Perinteinen kaali, parsakaali, pinaatti, pavut, hernepalot ja avokado ovat kutsuvieraita kitchen partyihini. Juhlat olisivat kuitenkin vielä kovin aneemiset pelkästään tällä porukalla, joten toivottuja aveceja ovat mm. linssit, sienet, kala, kananmunat, pähkinät, siemenet, juustot ja mitkä tahansa vihannekset ja hedelmät yllämainittujen vihreiden lisäksi. Kookoskermalla ja muilla mausteilla näiden kaikkien erilaisista yhdistelmistä saa jo vaikka mitä gourmeta aikaan. Sitruunaa olen alkanut myös käyttämään jostain syystä lähes kaikessa ruoanlaitossa. Maitotuotteita käytän jonkin verran ja ruoassani esiintyvistä hiilihydraateista riisi ja gluteeniton leipä ovat varmaankin yleisimmät.

🌾Tässä muuten tuli myös vastaus niille, jotka kyselevät, mitä oikein syön, kun en voi syödä viljoja! Toki yllämainitut eivät ole ainoita asioita, joita ikinä syön, mutta kun puhutaan ruuanlaitosta kotona, niin nämä ovat yleisimpiä käyttämiäni ainesosia. 🌾

lautanen
Kämppikset jaksavat ihmetellä mun terveyskokkailuja, jotka näyttävät usein enemmän tai vähemmän sekamelskalta.

Laadukkaiden ruokien lisäksi vitamiinien syöminen on ehdoton kyllä, päivittäisin käytän C-, D- ja B-vitamiinia. Ostoslistalla on myös kalaöljy ja viime kauppareissulla käteen tarttui heräteostoksena pussi kurkumiinia** (miten tätä voi käyttää – ei ainakaan lusikalla suoraan pussista??). Olen kuitenkin vielä melkoisen noviisi ravintolisien suhteen ja koitan sivistää itseäni asiasta jatkuvasti ja löytää uusia keinoja kehon tasapainon palauttamiseen. Vinkkejä otetaan siis vastaan, jos joku tietää aiheesta!

Kaikenlaiset muutkin neuvot ja kokemukset hyvistä superruuista, ravintolisistä tai vaikka kahvinkorvikkeista ovat lämpimästi tervetulleita! Täytyy sanoa, että olossa on huomannut merkittävän eron, kun on keskittänyt huomion ruokien ravintosisältöön, pääkoppa on kirkkaampi ja kehossa tuntuu olevan enemmän puhtia. Tiedostaminen on siis näköjään syömisenkin suhteen kaiken peruspilari.

Kohti energisempää ja terveempää huomista!

❤ Inkeri

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s