KASVU

Elämä on tällä hetkellä yhtä muutosta, joten se luonnollisesti pistää pohtimaan, mitä kaikkea muutos ylipäätään tarkoittaa elämässä ja mikä sen tehtävä on. En tiedä, ovatko havaintoni suoraan jostain lukion psykologian kirjasta, mutta kirjoitan omien kokemusteni pohjalta. Vaikka jokainen muutos onkin täysin omanlaisensa, uskon että tietyt kasvun vaiheet kuuluvat lähes jokaiseen muutosprosessiin melko universaalisti. Ymmärrys kasvun eri vaiheista helpottaa kipeissäkin elämän taitoskohdissa ja toivon, että tekstini kannustaa mahdollisesti muitakin muutoksen kanssa kamppailevia.

kasvua2

Muutos on kasvun ehto. Ihmisellä on luontainen tarve jatkuvaan kasvuun ja “kasvun ilmapiirissä” eläminen lisääkin tutkitusti onnellisuutta. Kasvun ilmapiiriä luo esimerkiksi tunne siitä, että elämä menee “eteenpäin” (vaikka todellisuudessa elämä ei liiku mihinkään suuntaan, se vain on) sekä uusien taitojen oppiminen ja itsetuntemuksen lisääntyminen. Kasvulla ei ole päätepistettä, jolloin kaikki olisi valmista ‒ aina on jotain opittavana lisää, ja se tekeekin elämästä niin mielenkiintoista. Todellinen kasvu ei kuitenkaan suuntaudu ulospäin. Todellista kasvua on kasvaa aina vain lähemmäs omaa aitoa itseä ja antaa muutoksen sieltä käsin säteillä myös ulkopuolelle. Kasvu on omien juurien vahvistamista, jolloin  myös ulospäin näkyvä kukinto pääsee yhä kauniimpaan loistoonsa.

Elämä on siitä viisas, että se tarjoaa kasvun mahdollisuuksia juuri silloin, kun niille on suurin tarve. Se pistää vanhat kuviot sekaisin, kun ne eivät enää palvele ja antaa sen tärkeän opetuksen, jota tarvitaan seuraavaa elämän vaihetta varten. Ihminen itse päättää, milloin ja miten opetuksen ottaa vastaan. Usein se ei tapahdu hetkessä, eikä itkuitta ‒ mikään ei kasva ilman sadetta.

kasvua1

Mielemme on hidas sopeutumaan muutoksiin, minkä takia ensimmäinen reaktio siihen onkin usein vastustus. Vanha kuvio tuntuu tutulta ja turvalliselta. Mieli keksii joka päivä tuhat selitystä, miksi vanhasta ei pitäisi päästää irti, vaikka se ei enää toimikaan. Mieli rakastaa kontrollia ja pelkää uuteen, tuntemattomaan hyppäämistä. Tämä on kaikista raskain vaihe kasvussa, koska mieli ei vielä suostu myöntämään sitä, minkä sydän jo tietää. Mieli taistelee vielä muutosta ja sen tuomaa kasvua vastaan ja kuluttaa samalla kaiken energian ja elämän ilon.

Jos kasvun hetki todella on oikea, mielikin lopulta väsyy vastustamiseen ja alkaa irti päästäminen. Sydän ja mieli ovat yhtä mieltä siitä, että muutokseen suostuminen tosiaan on parasta, mitä itselleen voi tällä hetkellä tehdä. Suru, helpotus ja uupumus valtaavat kehon, kun vastustamiseen sidottu energia vapautuu. Energian vapauttaminen on välttämätöntä, jotta voi olla valmis vastaanottamaan uusia mahdollisuuksia.

kasvua

Kun uudet puoleensa vetävät asiat alkavat yksi kerrallaan nostaa päätään ja kutsua avosylin luokseen, luottamus muutoksen tuomaan kasvuun ja onnellisuuteen lisääntyy samalla, kun vanhan sureminen vähenee. Seuraa uutuuden viehätys. Tekee mieli sukeltaa pää edellä kaikkiin uusiin vastaan tuleviin mahdollisuuksiin ja ottaa niistä kaikki positiivinen energia irti. Tämä on hyvin inspiroiva ja onnellinen vaihe. Kaiken murehtimisen alla muhineet oivallukset alkavat pompahdella esiin ja kirkastaa kehon ja mielen.

Kun uudet viehätykset ovat löytyneet, ne alkavat muodostavaa seuraavaa elämän vaihetta. En oikeastaan tiedä, mitä sitten tapahtuu, koska itse olen vielä jossakin irti päästämisen, uutuuden viehätyksen ja asettumisen välimaastossa. Vaiheet ovatkin osittain päällekkäisiä ja niiden välillä tapahtuu joskus seilaamista edes takaisin. Vaiheiden kesto voi myös vaihdella tapauksesta riippuen, mutta sekin on tärkeää, että antaa itselleen aikaa jokaiseen vaiheeseen juuri niin paljon kuin tarvitsee. Vasta kun on päästänyt irti, voi tarttua uudelleen.

Nothing ever goes away, until it teaches us, what we need to know

-Pema Chodron

Toivon kuitenkin, että asetuttuani uuteen elämän vaiheeseen hurahdan siihen täysillä ja otan itselleni kaiken, mitä sillä on annettavana. Toivon omaksuvani sen viisauden, minkä takia olen juuri tähän päätynyt ja kasvavani riittävästi, jotta olen taas valmis, kun seuraava muutoksen hetki koittaa.

kasvua3

Elämä antaa aina vain sitä, missä eniten tarvitsee harjoitusta. Oli muutos haluttu tai ei, se on aina universumin tapa kertoa, että nyt on aika pysähtyä kuuntelemaan, missä kohtaa minun eniten tarvitsee juuri nyt kehittyä. Se on mahdollisuus löytää itsestään taas syvempiä kerroksia ja päästä lähemmäs omaa itseä. Kasvu on ainoa suunta, joten annetaan sen ohjata kohti kaikista omimman näköistämme elämää.

🌱 Inkeri

Blogilla on nyt myös Facebook-sivut! Käy tykkäämässä Rakasta rakkautta -sivustosta, pääset sinne suoraan klikkaamalla blogin alareunassa olevaa ikonia. 

 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s